Ciasto Poduszki

Na samym wstępie chciałabym przywitać wszystkich stałych czytelników, jak i tych nowych (którzy mam nadzieję ze mną zostaną ;) ). Niniejszy blog jest kontynuacją tego prowadzonego przeze mnie przez półtorej roku na serwerach wp pod adresem: mimo, ze na samym początku „dobre dusze” odradzały – ja byłam uparta. Przygotowywane wpisy niedawno zaczęły masowo ginąć, ja nie mogłam odzyskać ich treści, a odpowiedzi ze strony serwisu nie mogłam doczekać się żadnej. Pamiętajcie, że to co przygotowujecie i chcecie publikować jest waszą własnością, ja nie wiem co stało się z moją – toteż moja decyzja musiała być taka a nie inna. W związku z przenosinami prosiłabym wszystkich o cierpliwość, jeżeli coś obiecałam i zapowiedziałam to będzie to miało miejsce, jednak z całą pewnością z mniejszym lub większym przesunięciem. A teraz do rzeczy…
poduszki
Przepis na Poduszki miałam publikować już jakiś czas temu, jeszcze na starym serwerze. Dlatego postanowiłam płynnie przejść z tym przepisem na tą stronę, w końcu ma być ona naturalną kontynuacją. Samo ciasto jest proste a jednocześnie pyszne. W internecie krąży wiele przepisów z jego udziałem. Mi niezwykle przypomina Cielaczka czy też Izaurę, jest to połączenie czekoladowego ciasta (babki, tutaj może bardziej biszkoptowej) z masą serową. Nie dalej jak wczoraj znalazłam jeszcze jedną wariację na temat tego typu połączeń: Gwiazdę Serową, którą z całą pewnością w przyszłości wypróbuję. Idea jest prosta – ser zatopiony w cieście czekoladowym delikatnie opada na dno, dając niesamowity efekt wizualny. ważne jest również to, aby pilnować i skrupulatnie odmierzać składniki – jest to tak na prawdę jedyna uwaga i „trudność”. moje Poduszki może nie wyszły perfekcyjnie, ale smak już jak najbardziej. Na dowód tego powiem, że ciasto zniknęło błyskawicznie!
Ciasto czekoladowe:
5 jajek
180 g cukru
220 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju (pół szklanki, u mnie rzepakowy)
125 ml wody

Białka ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo cukier (połowę) a następnie żółtka utarte z pozostałym cukrem na kogel mogel. Kakao, mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy po trochu na przemian z olejem i wodą – mieszamy delikatnie, aby jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wymiary kartki a4 – zwykła średnia z wysokimi bokami), natychmiast wykładamy masę serową.
poduszkid1
Masa serowa:
50 dag sera typu quark (ja nie mogąc go znaleźć tym razem użyłam 20 dag twarogu mielonego i 30 g serka homogenizowanego)
1 opakowanie budyniu waniliowego
10 dag cukru (pół szklanki)

Składniki łączymy ze sobą, masę serową przekładamy do woreczka i odcinamy róg. Ser wyciskamy z niego na ciasto czekoladowe tworząc kratę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Jesienne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>