Ciasto Poranna Rosa

To jest jedno z tych ciast, które kuszą swoim wyglądem, do tego jest całkiem smaczne. dodatek kokosu jest wyczuwalny, aczkolwiek nie dominuje. Osoby, które nie wiedzą, że użyty został twaróg, najprawdopodobniej nie zwrócą na niego nawet uwagi. Jeżeli kremówkę ubijemy trzepaczką, możemy poradzić sobie nawet bez miksera. Nie potrzeba tu niezwykłych umiejętności, a efekt cieszy oko :) Aby uzyskać możliwie ładny wzór po przekrojeniu, warto kuleczki wkładać w sposób uporządkowany. I dwa słowa o dekoracji z kakao – przygotowałam ze zwykłego kartonu wzorek, który następnie wycięłam. Aby nadać trwałości, karton zabezpieczyłam taśmą. Najlepiej dekorować ciasto po schłodzeniu, wtedy kakao nie nabierze również wilgoci.

poranna rosa

poranna rosa


Kulki serowo – kokosowe:
300 g twarogu
2 żółtka
70 -80 g wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
kaszka manna(opcjonalnie)

Twarożek ugniatamy widelcem, lub mielimy, dodajemy cukier i żółtka, dokładnie mieszamy. do samy dodajemy stopniowo kokos, gdyby finalnie nie osiągnęła konsystencji z której da się ulepić kulkę – dodajemy odrobinę kaszki manny. Zwilżonymi wodą rękami formujemy kulki – u mnie 24. wkładamy na kilak godzin do zamrażarki.
porannarosa2
Ciasto:
30 dag margaryny (temp.pokojowa)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki śmietany
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao +2 łyżki mleka

Margarynę ucieramy z cukrem i jajami – do połączenia się składników, nie należy tu niczego napowietrzać. Naprzemiennie dodajemy śmietanę i mąkę przesianą i wymieszana z sodą. 2/3 ciasta umieszczamy w prostokątnej blaszce, do pozostałej części dodajemy kakao wraz z mlekiem i mieszamy – wykładamy na jasną część. w cieście zatapiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, studzimy.

poranna,rosa,ciasto,kokos

poranna,rosa,ciasto,kokos


Na wierzch:
2 szklanki śmietanki 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny (namoczone w niewielkiej ilości wody)
kakao do posypania

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietanki. Wykładamy na wystudzone ciasto i chłodzimy w lodówce, przed podaniem posypujemy kakao.
Jesienne słodkości!

10 myśli nt. „Ciasto Poranna Rosa”

    1. Masz rację, zazwyczaj tak robię. Ten przepis miałam zanotowany w zeszycie od kilku miesięcy, bodajże od tamtej zimy i nie jestem w stanie powiedzieć kto mi go podyktował… być może koleżanka, prawdopodobnie ciocia, która już kilkukrotnie dzieliła się ze mną przepisami.

    1. Nie ma to większego znaczenia, ja użyłam chyba 12%, tym lepsza będzie 18%, ale myślę, ze zwykły jogurt grecki również może być wykorzystany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>