Sernik Metrowiec – szachownica

Gdzieś tam po sylwestrze zostało Wam trochę wina? Sernik w wiaderkach kupiony „na zapas”, który pilnie trzeba zużyć? Tak było u mnie z tym sernikiem. W oryginalnym przepisie musiałam trochę namieszać. Dodałam też spód… i dżem, aby całość była bardziej stabilna jak to na ciasto przystało. W nie-winnym cieście trunek jest bardziej wyczuwalny niż coca cola w cieście o tejże wdzięcznej nazwie i zastanawiam się jak to jest możliwe? Niemniej całość komponuje się idealnie, dziwi mnie tylko fakt, że jest to cisto tak mało znane i popularne. Kiedy wklepałam jego nazwę do wyszukiwarki na wierzch wypłynęły owszem metrowce, ale w klasycznej wersji – z kremem. Warto również pilnować proporcji – tak, aby proporcje ciasta zgadzały się z ilością sera. No i zwracam uwagę na być może oczywisty detal – każdą część ciasta pieczemy w tej samej formie lub w foremce o tych samych wymiarach! Przepis podaję wg tego jak przygotowywałam to ciasto ja, czyli ze zmianami.

Spód:
100 g masła
80 g cukru
1 łyżka śmietany
200 g maki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody
+ dżem (u mnie truskawkowy)

Masło ucieramy z cukrem i śmietaną. Dodajemy przesiana mąkę z soda i kakao. Gotowe ciasto schładzamy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Ja wykorzystałam foremkę o wymiarach +/- 25 na 35 cm. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy cienko dżemem i rozkładamy reszt ciasta (przepis poniżej).

Czekoladowe paski
80 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki kakao
100 g cukru
150 g masła lub margaryny
180 g maki pszennej
2 – 3 jajka
1 łyżeczka proszku o pieczenia

W rondelku umieszczamy wino, kakao, cukier i masło/margarynę – roztapiamy. Gdy masa się rozpuści odstawiamy na chwile, aby lekko przestygła i dodajemy jajka – miksujemy lub ucieramy ciasto. Make przesiewamy wraz z proszkiem – dodajemy do masy i mieszamy aby pozbyć się grudek. Pieczemy w tej samej foremce w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Po wystudzeniu ciasto dzielimy mniej więcej na 10 paseczków (będą miały po 2,5 cm). Rozkładamy je (tu 5 sztuk) na placku posmarowanym dżemem i tak jak na zdjęciu wolne miejsca wypełniamy masą sernikową (przepis poniżej). Powtarzamy.


Masa sernikowa:
3 jajka
150 g cukru
po 1 łyżeczce ekstraktu migdałowego i waniliowego
1 kg twarogu sernikowego
150 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka maki pszennej

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy ser oraz ekstrakty – miksujemy. Dodajemy mąkę, budyń oraz śmietankę i łączymy z masą. Sernik wykładamy w miejsca wolne – na przemian. Tworzymy w ten sposób dwa rzędy. Pieczemy przez 40 -45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 – 180 stopni. Studzimy i pokrywamy polewą czekoladową (lub rozpuszczoną czekoladą 1 i 1/2 tabliczki).

Stop marnowaniu żywności

15 myśli nt. „Sernik Metrowiec – szachownica”

  1. Dobrze zrozumiałam? Upieczony spód, dżem, murzynkowe ciasto na przemian z serem, ponownie w całości pieczemy przez 40 minut? Nie spali się?

    1. Spokojnie – nie spali. Jeżeli w Twoim piekarniku są tego typu problemy (wiem, bo sama mam w domu taki piec w którym nie da się zrobić niczego), wyłącz po prostu grzałkę u dołu. Kruche podpieka się tylko 10 minut i jest ono na granicy bycia surowym – dochodzi sobie jeszcze chwilkę w czasie pieczenia całości, ale się nie wysusza. Gdybyś chciała piec krócej to obawiam się, że sernik nie ściął by się odpowiednio i miejscami byłby płynny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>